HUISVESTING - PALUDARIUM
Paludarium
Een waterschildpad heeft natuurlijk water nodig - de naam zegt het zelf. De schildpad is echter een reptiel, en heeft dus ook nood aan land. Daarom is de ideale habitat van een schildpad in gevangenschap geen aquarium (een bak met water), maar een paludarium (een bak met water en een eiland). Zo’n paludarium kan je kopen, maar de creatieve zielen kunnen het huisje van hun schildpad ook zelf maken. Let hierbij op de volgende elementen.
Bescherming tegen ziektes
Schildpadden zijn heel gevoelig aan tocht. Om eventuele ziektes te voorkomen, dient het verblijf aan de bovenkant gedeeltelijk dicht gemaakt te worden. Als maatstaf geldt hier zo’n 50%. Bovendien hoort de omgevingstemperatuur minstens 2°C warmer te zijn dan de temperatuur van het water. Zo is je dier optimaal beschermd tegen ziektes.
Wand
Omdat schildpadden heel goede klimmers zijn, moet de wand van het paludarium hoog genoeg zijn. Een hoogte van zo’n 40 à 50 cm is ideaal. Pas op, maak van de wand van je paludarium geen klimmuur! Grijpplaatsen, zoals gaas of gesteente, zijn dus geen goed idee. Kies liever voor een houten wand, of bijvoorbeeld voor betonplaten. Bovendien zorg je er best voor dat de wand ietwat naar binnen helt. Zo zal je huisdier zeker niet kunnen ontsnappen.
Bodembedekking
Vuil?
Vaak hoor je zeggen dat bodembedekking vuil vergaart, waardoor je water veel sneller ververst moet worden. Als je je schildpad echter de juiste hoeveelheid eten voert, is van dat vuil helemaal geen sprake! Het dode voedsel zal de schildpad immers opeten voor het de kans krijgt om zich tussen de bodembedekking te nestelen. Levend voedsel kan eventueel wel in het zand kruipen, maar de schildpad graaft het grootste deel van dit voedsel naderhand wel nog op. Dat graven zorgt er ook voor dat het vuil toch nog gefilterd wordt.
Zand en/of steentjes
Als bodembedekking kan je voor zand kiezen, of voor steentjes, of voor een combinatie van de twee. Dat laatste leunt het dichtste aan bij de natuurlijke leefomgeving van je schildpad. Als je voor steentjes kiest, kan je bijvoorbeeld opteren voor gladde kiezels. De schildpad zal er met plezier in graven op zoek naar voedsel. Kies je voor zand, neem dan liefst reptielenzand, aquariumzand of speelzand. Dit zand is namelijk behandeld tegen schimmelgroei, tegen insecten en tegen schadelijke stoffen. Het is bovendien mooi afgerond, en dus niet scherp. Je kan eventueel ook voegzand, rivierzand of metselzand gebruiken. Ook bij zand houdt de schildpad ervan om in de bodembedekking te graven, op zoek naar voedsel. Sommige schildpaddensoorten graven zichzelf ook in in het zand. Die soorten hebben dan ook het liefst een dikke laag zand.
Welke kies je het best? Dat is zeer persoonlijk en afhankelijk van je smaak. Maak je eigen keuze uit een volledige assortiment aan bodembedekkingen
Planten
Misschien wil je wel planten in je paludarium. Dat kan inderdaad een mooie en exotische touch geven aan je interieur. Bovendien is het leuk voor de schildpadden, die dan achter die planten kunnen schuilen. Het is echter niet gemakkelijk om planten te houden in combinatie met een schildpad. Schildpadden zijn alleseters, en zullen de planten dus met plezier verorberen. Echte planten houden in je paludarium, is daarom niet altijd een goed idee. Bovendien zijn veel planten giftig voor je dier. Als je dus toch voor echte planten kiest, neem dan geen planten uit je eigen tuin, maar koop er in een dierenspeciaalzaak. Nepplanten zijn natuurlijk ook een optie en daar zal je schildpad geen lekkernij in zien. Maar zelfs nepplanten zijn niet altijd evident in combinatie met een schildpad. Als je dieren iets te wild zwemmen, kunnen de planten eruit gerukt worden.
Instapmodel
De ReptoAquaSet van Tetra vinden wij het ideale instapmodel voor diegene die graag een kant-en klare oplossing hebben.
Dit aqua-terrarium bevat een krachtige drievoudig filter dat vuil, waterverkleuring en onaangename geuren verwijdert, LED-verlichting, een eiland met reliëf voor optimale grip bij het klimmen naar een droge rustplaats. Daarnaast bevat de set ook nog speciaal voor jonge schildpadjes ontwikkeld voeder en verzorgingsproducten voor een uitgebalanceerde voeding en veilige behandeling van leidingwater. Kortom, de eerste jaren van hun leven zullen je schildpadden hierin de tijd van hun leven beleven. Je kan hem alvast kopen via onderstaande link.
Andere goeie modellen
De Jamaica schildpaddenbak van ferplast is van zeer stevig en speciaal gemaakt floatglas, die te verkrijgen is in verschillende afmetingen. Zelf zijn we fan van deze van meer dan 80cm lang en 40cm hoog. Zo hebben je schildpadden toch zeker voldoende plaats om te zwemmen.
Ook het aquaterrarium van Ciano is een aanrader. Dit is ook zo’n 80cm lang. En bevat ook direct een eiland waarop je schildpadden kunnen zonnen en uitrusten.
Welke terraria het beste vermijden
Er zijn van die schildpadbakken op de markt waarin een heel jonge waterschildpad wel even kan overleven. Maar deze bakjes zijn al snel veel te klein, vermijd die dus.
Zoals je kan zien, hebben deze bakken een klein eilandje, maar ze hebben vooral ook veel te weinig water voor je schildpad om er comfortabel in te kunnen zwemmen.